Når arbejde og hjem flyder sammen

I takt med at vi er blevet mere mobile, og kravet eller forventningen til fleksibilitet og flydende arbejdstider er blevet en fast del af vores hverdag, har vi i større og større grad fået behov for en ‘arbjdesplads’ i hjemmet.

Lige meget hvordan man vender og drejer det så bliver hjemmekontoret – eller arbejdet ved spisebordet, i stadig stigende grad en nødvendighed. Både for dem, der arbejder freelance eller som selvstændige hjemmefra. Eller for dem, der flexer og arbejder om aftenen efter job – og for bloggere, som mig og andre online-afhængige :) Men er vores hjem gearet til det ekstra workload?

HAAG-reol-boligblog.com

Min ryg sagde fra

Som blogger kender jeg alt til situationen. Spisebordet er min workstation, og der bliver brugt mange timer med computeren her. Egentlig er det også her jeg helst vil opholde mig, frem for et kontor i ‘skammekrogen’ oppe i feks. sovesværelset. For det er her jeg kan lide at være og jeg nyder at kunne kigge rundt i min stue og lade mig inspirere mens jeg arbejder.

De mange arbejdsaftner ved spisebordet har jeg altid tilbragt i en af vores Wegner Y-stole. Nogle stole som jeg er super glade for, og ikke ville bytte for noget. Jeg elsker designet og æstetikken, og så er den komfortabel at sidde i.
Og ja, den er komfortabel – at sidde og spise i. Ikke som arbejdsstol i flere timer!!

For mig endte et par timers arbejde ved bordet, altid med ondt i lænden og en træt og stiv krop.
På et tidspunkt blev det så slemt, at smerten begyndte at stråle ned i mit ene lår; og jeg måtte til fysioterapeut. Og så var det slut med at sidde at arbejde i en spisestol, for mig.

En gammel saddelstol uden ryg fundet på et loppemarked, blev min redning. Men da den bukkede under her for nogle måneder siden var gode råd dyre.

HAAG-details2-boligblog.com

Kan man egentlig sige æstetik og ergonomi i en og samme sætning?

Så en dag tikkede der en mail ind i min inbox fra Scandinavian Business Seating, om jeg ikke havde lyst til at teste deres HÅG Capisco stol. Jeg tænkte at det måtte være skæbnen. Min krop skreg på noget ordentligt at sidde på, så derfor blev det selvfølgelig et ja. Selv om jeg havde mine overvejelser.

For hvor fikst ville det være med en kontorstol som en fast del rundt om mit spisebord? Det kommer jo nok ikke som et chok for jer, at jeg går en smule op i æstetik og boligindretning. Og det var ikke uvæsentligt for mig, om sådan en stol ville passe ind med resten af møblementet.

Og kan man egentlig sige æstetik og ergonomi i en og samme sætning?
I diverse boligblade og medier – og ikke mindst på min egen blog, bliver der lystigt fortalt om hvordan man får det perfekte hjemmekontor til det arbejdende og kreative folk. Og altid med en smuk stol, som skrivebordsstol. Gerne en Eames stol, Syverstol eller en anden udtryksfuld designstol, som giver rummet og looket kant. Men også en stol som i længden både er hård, ubekvem og uden at gøre noget godt for kroppen.
Det er aldrig en flad kontorstol, som man kender dem bedst (eller værst) der bliver vist. Måske i mangel på bedre vidende.

Et eller andet sted er det en skam, at det ergonomiske altid skal overskygges helt af det æstetiske. Især når vi nu sidder så meget ned i vores hverdag som vi gør, og helt glemmer at prioriterer sundhed og vores krop nok. Og jeg er ingen engel :)

HAAG-oppefra-boligblog.com

Say hello to my new best friend

Så jeg tog udfordringen op og fik denne yderst elegante (fandt jeg ud af), HÅG Capisco stol hjem. Stoftypen er valgfri, og min er betrukket med Remix 2 stof fra Kvardrat, farvekode RMX 123, som er en flot lysgrå farve, i en slidstærk stof kvalitet. Foden er sort malet aluminium.

HÅG stolen kan justeres i ryggen, i højden og i dybden, og så har den en vippe funktion, så den kan indstilles efter alle kropstyper og foremål. Prisen starter fra 6.879 kr og kan variere alt efter, hvilken stortype man vælger.

Mit første indskydelse da jeg så stolen, var “Wauw, en fed stol!”. Jeg blev overrasket over lækker den egentlig er og hvor lidt kontorstolsagtig den faktisk er :)

Alle forventninger til stolens størrelsen og stoffet er indfriet og min tvivl om det at have en kontorstol ved spisebordet, er gjort til skamme. Det kan ikke gå hurtigt nok med, at komme igang med at bruge den.
HAAG-oppefra1-boligblog.com

Ergonomi testen

Med mine mange år inden for kontor verdenen har min bagdel og ryg stået model til mangt en kontorstol, af alle mulige modeltyper og udseender. Så jeg følte mig helt klart kvalificeret til opgaven :)

Det er Peter Opsvik der har designet stolen tilbage i 1983, så HÅG og jeg er næste jævnaldrene. Hvis du synes at du har hørt navnet Peter Opsvik før, så er det nok fordi at han også er far til Stokkes Trip Trap børnestol og den nyere Nomi børnestol, som har lidt af de samme træk, på rygstykket.

Der er ingen tvivl om at ergonomi er en af de helt store omdrejningspunkter for Peter Opsvik og HÅG stolen, og man mærker det med det samme man sætter sig.

Faktisk så føler jeg ikke at jeg på den måde sidder ned, når jeg bruger HÅG stolen. Det er mere en følelse af at blive holdt og støttet jeg oplever. Et kærligt skub mod at rette ryggen og holde kroppen i bevægelse.

Jeg tror det har noget at gøre med, at det ‘at sidde’ for mig, altid bliver koblet sammen med at synke ned i noget og/eller falde sammen i ryggen, så man hænger ind over bordet, som en anden osteoporose patient. Kroppen bliver passiv og fastlåst.

En HÅG Capisco stol indbyder til alt andet en passivitet. Gennem en hel arbejdsdag, kan man let skifte siddestilling på stolen, som er meget dynamisk og alsidig.

Er du feks. sådan en som mig, der partout sidder med benene over kors, så har man her mulighed for at vende stolen, så man sidder med rygstykket foran sig. Benene er på hver side af rygstykket og gør det helt umuligt at krydse benene. på den måde undgår man at belaste lænden, som bliver helt rettet ud og lige i den position. Samtidig kan man sætte benene ind under stolen og lade dem hvile på en af de fem hjul, så man rigtig lægger vægten over på stolen. Man skal blot huske at slå vippe funktion fra, som man ikke tipper over :)
Helt klart en af mine favorit funktioner ved HÅG stolen.

Helt klart bestået!

Her under ser du en illustration af hvordan du kan bruge stolen og dermed holde kroppen i gang.

HÅG Capisco_positions[ppt]

Æstetik testen

Godt. HÅG stolen har bestået den ergonimiske del af testen. Hvad så med den æstetiske del?

Selv om stolen på forhånd er ‘stemplet’ som kontorstol, og måske alene af den grund ville blive valgt fra af mange, som hjemmekontorstol eller rundt om spisebordet. Er min vurdering, at HÅG stolens futuristiske kurvede form og look, har lige så meget kant og stil, som en hvilken som helst anden designstol, som man kunne have fantasi til at bruge som hjemmekontorstol.

Blandt andet fordi stolen er betrukket med noget lækkert stof, som man i princippet kunne have set på en HAY stol eller et andet design mærke, løfter det niveauet, så stolen i højere grad ‘blender in’ blandt resten af stolene – som i øvrigt, hjemme hos mig, i forvejen er et miks at forskellige stole.

Hvis du endda har et bord kun dedikeret til arbejde eller krea ser jeg, rent æstetisk, ingen grund til ikke at vælge en HÅG frem for en design spisebordsstol.

Der hvor HÅG stolen adskiller sig mest fra en almindelig stol, er på foden med de fem hjul. Og det vil jeg gerne medgive kan springe lidt i øjene, men det er ikke så markant anderledes fra de højstole mine børn sidder på, som alle har en bastant fod.

Og når man tænker på alle de fordele stolen har og at det er en investering i kroppen/ryggen, så synes jeg i høj grad at det er en præmis eller æstetisk skønhedplet, der er til at leve med.
Til hverdag står min HÅG stol på den side af spisebordet der vender væk fra stuen, og foden ses derfor ikke umiddelbart.

I min nørdede æstetiske boligindretningsverden er HÅG stolen helt klart også bestået her.

HAAG-bordet-boligblog.com

Konklussion

Jeg har absolut intet dårligt at sige om HÅG stolen. Min oplevelse med den er udelukkende positiv. Jeg er super glad for min stol, og endnu mere glad for at jeg ikke længere skal have ondt i lænden pga. fejlagtig brug af spisebordsstole.

Og med henys til spørgsmålet om man egentlig kan sige æstetik og ergonomi i en og samme sætning, så er svaret JA. Det har HÅG Capisco uden tvivl bevist – og overbevist mig om!

HÅG er måske ikke en stol man ved første tanke ville sætte sammen med de andre stole om sit spisebord. Men jeg tror også at vores tankegang om hjemmet der clasher med vores arbejde er i en forsat udvikling, og nogle gange må man tænke ud af boksen. Og i mit tilfælde fungere det altså virkelig godt.

Som alternativ til den traditionelle kontorstol; og som alternativ til en designerspisestol, der er aldeles uegnet til arbejds brug, vil jeg helt klart anbefale at investere i en ordentlig stol, der tager højde for kroppens behov. Og her er HÅG stolen et vanvittig godt bud på en sådan stol. You had me at Hello! :)

Vurder selv på billederne her :)

HAAG-stue-boligblog.com

HAAG-front-boligblog.com

HAAG-side-boligblog.com

HAAG-bordet1-boligblog.com

HAAG-boligblog.com

HAAG-mac-boligblog.com

HAAG-stol-boligblog.com

HAAG-ved-bordet-boligblog.com