Her kan du læse alt om tapet samt få en masse inspiration omkring tapet. Tapet kan gøre en verden til forskel hvis du ønsker at skabe et spændene og inspirerede miljø i dit hjem, kontoret eller et helt andet sted. Læs alt om tapet her og se hvor du kan købe de forskellige tapeter.

Vi gør opmærksom på jf reglerne at der i denne artikel er “annonce indhold”

Tapet kan gøre en verden til forskel

I gamle dage brugte man rigtig meget tapet, der var det hel normalt at man tapetseret hele værelser og skabe hele miljøer. I dag er det gået lidt af mode og nu vælger man tit og ofte blot at tapetsere en enkelt væg.

I den periode hvor man brugte mindre og mindre tapet og egentlig bare malede hele vægge der mistede man en masse tapetsere. Det betyder du stort set ikke kan finde en rigtig tapetmester i dag men i stedet skal du spørge din maler hvis du ikke tør springe ud i det selv.

Enkle malere vil gerne tapetsere men det mest normale inden for industrien har været traditionel savsmuld tapet hvorfor mange malermestre ikke har erfaring med at tapetsere tapeter med mønster.

Tapet kan skabe et helt unikt miljø. Du kan få skabt en atmosfære som ikke kan skabe med maling. Hertil kan du også få dine vægge til at se meget ældre ud og med en masse flot design.

Der er mønster i de fleste tapeter, det betyder du skal være opmærksom på mønsteret i tapeten passer når du opsætter tapetet.

Når du vælger en flot tapet er det vigtigt du er opmærksom på mønsteret. Det vil sige at tapetet selvfølgelig skal passe sammen når du opsætter det. Du kan ikke bare støde tapet sammen tilfældigt hvis der er mønster i det tapet du har valgt.

Du skal derfor skære de baner ud du skal bruge og så kan du sætte dit tapet op på væggen. Bemærk det også betyder at du får noget spild af dit tapet, du skal derfor altid købe ekstra tapet med mønster fordi en smule af det går til spilde.

Det tapet som du får til spilde er ikke nødvendigvist tabt. Det kan bruges alle mulige steder til dekorationer på alle slags overflader, her sætter kun din fantasi grænser. Det kan være i skuffer, reoler, hylder, til små kasser osv.

Du skal huske på at der ofte er mønster i tapetet hvorfor der er spild af tapet. Overskud af tapet kan du bruge til hobbyprojekter som reol, hylder eller f.eks kasser.

Når du opsætter en flot mønsteret tapet skal du være opmærksom på at din væg skal være jævn, ellers kan du risikere at se ujævnheder igennem tapetet

Det er vigtigt du er opmærksom på at bunden er i orden når du opsætter tapet. Det er ikke nok at sætte tapet op på din væg og så tro den skjuler eventuelt ujævnheder. Her risikere du at blive slemt skuffet.

Du skal derfor sørge for at spartle din væg inden du opsætter tapet. Det betyder spartle din væg så den er hel jævn. Så skal du slibe den plan. Dernæst skal du grunde din spartlede væg så den suger ensarteet og i det hele taget ikke suger for meget.

Det betyder i sidste ende at du får den optimale flotte bund til din tapet. Har du gjort forarbejdet ordentligt så får du en super god væg at arbejde på. Det betyder også at du ender med mest holdbare og flotteste resultat hvor tapeten bliver siddende på din væg.

Du kan skabe nogen fuldstændige unikke miljøer med tapet. Udvalget er kæmpe stort så du skal bare turde kaste dig ud i projektet.

Du skal huske på at tapet godt kan dominere hvis du bruger det på alle vægge i et lokale. En enkelt væg eller 2 er derfor tit at foretrække.

Det kommer dog helt an på hvor stort et lokale du har, hvor meget lys du har og ikke mindst hvor mange møbler og ting du har i det pågældende værelse.

Hvorfor opsætter man tapet i stedet for bare at male alle vægge i et lokale

Som sagt var det i gamle dage populært med tapet over det hele. Tapetfabrikkerne havde gyldne dage. Så gik tapet hen og døde over en periode og så kom den lidt tapet. I dag er tapet faktisk kommet på mode igen rigtig mange steder. Især virksomheder og hoteller bruger rigtig meget tapet. Det kan skabe fantastiske miljøer du ikke kan lave med maling.

I private hjem især bliver det lidt kedeligt hvis alle vægge er malet i en ensartet farve. Så her er folk begyndt rigtig meget på at tapetsere en enkelt væg eller 2. Det er utrolig så spændende et miljø det kan skabe. I dag har tapet også udviklet sig så du kan få stort set alt hjertet begærer og det ser altså bare inspirerende ud.

Hvis du tapetsere en enkelt væg går du heller ikke for meget all in. tit og ofte skaber det tværtimod en kontrast til det øvrige lokale så det ikke går hen og bliver for kedeligt.

Tapet skaber et mønster og et udtryk du ikke kan få på andre måder

Tapet kan virkelig noget når vi snakker udtryk. Du kan få alverdens udtryk og uanset hvad du søger er der garanteret noget som er tæt på at matche dine behov. Hvis først man dykker ned i den verden og ønsker at tapetsere sit hjem skal man dog være opmærksom på at det kan være overvældende hvis du tapetsere alle vægge i et lokale.

Det er præcis som med farver. Her vælger mange også at male en enkelt væg for at kuløren på malingen ikke skal blive for dominerende. Det samme gør sig gældende med tapet, du skal være varsom med at tapetsere det hele medmindre du har en særlig plan for et lokale.

Det er klart hvis du har et kæmpe lokale eller en meget stor stue med en masse lys så har du flere muligheder. Er dit værelse eller rum derimod småt er det måske en god ide blot at tapetsere en enkelt væg.

Når du skal tapetsere så skær dine baner ud på forhånd, så alt tapet er klar til din væg.

Tapet skal ofte stødes sammen. Det betyder også det skal være vådt i vådt og det stødes pænt sammen når du laver det på væggen. Uanset om du bruger en klister der sidder på væggen eller på bagsiden af dit tapet så skal dine baner være skåret ud så de passer inden du går i gang med dit arbejde.

Årsagen er simpel, så snart du har sat første bane op så begynder den at tørre i klisteret på væggen. Derfor skal bane nr 2 af tapet helst op umiddelbart efter så tapetklisteret er vådt i vådt. Hvis første din første bane af tapet er indtørret er det svært at sætte en ny bane tapet op og støde den sammen med første tapet.

Jeg håber ovenstående giver mening, det kan være en smule teknisk. Men husker du hovedreglen. Alt tapet skæres ud til en hel væg på forhånd. Så smøre du klister på væggen og så sætter du alt tapet op bane efter bane og vådt i vådt i tapetklisteret. Så har du ret gode forudsætninger for at få et pænt resultat.

Husk tapet kan godt trække sig, så når du opsætter tapet skal du ikke støde det for voldsomt sammen, for så trækker det sig og så kan du risikere mellemrum mellem tapetbanerne når det er tørt.

Overskriften siger det egentlig meget godt. Når du tapetsere siger man altid man skal støde tapet sammen. Det er også fuldstændig korrekt men alting med måde. Tapet skal stødes forsigtigt sammen og ikke presses sammen. Når det meste tapet er ved at indtørre med klister så trækker det sig lidt sammen.

Hvis du derfor har presset tapet for meget og skubbet det sammen på vægge vådt i vådt. Så risikere du næste dag at vågne op til tapet hvor der er mellemrum mellem nogen af banerne. Derfor vær skånsom og stød tapetet forsigtigt sammen uden at være for voldsom. Så får du et super flot resultat.

Hvilken effekt kan du lave med de forskellige tapet

Hvis du besøger et hotel vil du tit erfare at gangarealer tit og ofte er mørke. De har med stor sandsynlighed fået en mørk tapet op og det er der en god grund til. Først og fremmest ser det garanteret rigtig flot ud men mørk tapet får os til at dæmpe stemme. Man får lidt fornemmelsen af at det er aften eller nat og så er man stille. Det giver god mening at folk dæmper stemme på et hotel så alle gæsterne kan være i ro og mag på deres værelser.

Derudover må man bare vende den om og sige, hvilken effekt kan du ikke lave med tapeter. I dag kan du få stort set alle designs og du kan skabe alle miljøer på din væg. Ønsker du et landkort kan du også finde det, over byer, lande og sågar hele verden. Din bolig vil elske forandringen.

Køb din tapet online, nemt og overskueligt

I gamle dage fandtes der rigtig mange traditionelle farvehandlere som solgte maling og især en masse tapet. Tapet var meget almindeligt og du kunne sågar få tapet med hjem fra lageret i de forskellige butikker. Sådan er det ikke mere, nogen malerbutikker har slet ikke tapet på lager hvor andre måske har nogen tapetbøger du kan bestille hjem fra.

I dag er det nemmeste faktisk at bestille din tapet online. Du kan via de udvalgte hjemmesider på dette indlæg se et hav af tapet og så kan du få sendt dem direkte hjem til dig. Flere af hjemmesider har også inspirationsbilleder hvor du kan se hvordan de forskellige tapeter ser ud på en væg eller et miljø.

Hvor meget tapet skal jeg bruge

Det kan godt nogen gange være uoverskueligt at regne ud præcis hvor meget tapet der skal bruges men her kommer en lille guideline. Det meste tapet er ofte 10 meter pr rulle og traditionelt 53 cm i bredden. Hvorfor det er så skævt et mål kan jeg ikke svare dig på men det har været sådan de sidste 50 år.

Ud fra disse mål skal du altid måle din højde så ved du hvor mange meter en enkelt rulle ruller til i højden. DVS har du over 2,5 meter i højden får du max 3 baner tapet til til din væg. I bredden svare det så til 3 x 53 cm hvorfor en rulle svare til 1,59 cm.

Har du derfor en væg på f.eks 4 meter ville du skulle bruge 3 ruller tapet. Du skal også altid huske at der skal være lidt ekstra tapet at tære på. Dvs 10 cm i bunden og i toppen er ikke urimeligt så du har lidt at arbejde med i begge ender. Husk endelig også at beregne der går lidt spild til hvis der er mønster i tapetet. Så en god guideline er nok 3 baner pr rulle medmindre du har meget højt til loftet.

Hvordan skal du skære i din tapet

Jeg anbefaler altid du bruger en ordentlig saks, du kan købe en rigtig god solidt tapetsaks så er du sikker på den virker. Jeg Anbefaler aldrig at bruge en hobbykniv for du risikere at dit tapet flosser når du står og skærer i det. Hertil kan det være rigtig upraktisk at stå på en stige i højden og prøve at skære i toppen af dit tapet. Brug derfor en saks.

Det samme gør sig selvfølgelig gældende i bunden af tapetet. Typisk ned til et fodpanel, det er set så mange gange man står med en kniv man bliver lettere ulykkelig hvis tapetet begynder at revne. Det kræver tålmodighed at sætte tapet op men til gengæld bliver man så glad for resultatet efterfølgende.

Her ser du fototapet i super lækkert layout. Det siger sig selv at det vil være fuldstændig umuligt at skabe med maling medmindre du er en vanvittig dygtig kunster.

Du kan få tusindvis af tapeter og fototapet, du skal bruge gå ind i kartoteket og lade dig inspirere af hele det store udvalg.

Sørg for at købe nok tapet, ellers risikere du næste sending er i forkert batch nummer

Det lyder måske lid teknisk og kedeligt. Men det er sådan når fabrikkerne fremstiller tapet så kan hver en produktion godt svinge lidt i selve indfarvningen. Det behøver ikke at være meget men står du og mangler en enkelt bane tapet kan du godt risikere at farven er lidt anderledes i det nye tapet.

Det er rigtig trist hvis indfarvningen har ændret sig i noget tapet, derfor så bestil hellere en ekstra rulle tapet og hav lidt for meget end at stå og mangle. Hertil sker det også at tapet udgår og pludselig står du måske og ikke kan få det sidste tapet du mangler fordi du er kommet for sent i gang med tapetprojektet.

Typisk laver tapetfabrikkerne designs og produktioner der varer et år eller 2 og pludselig kommer der nye kollektioner. Det er selvfølgelig forskelligt fra fabrik til fabrik men du kan ikke forvente at du altid kan få en tapet fordi du har købt den før.

Tapet kan godt være sårbart og svært at reparere

Når du maler vægge er de tit og ofte meget nemme at reparere. Det kan godt være lidt anderledes med tapet. Tapet er papir af forskellige former og er ikke beregnet til en kat eller et stort kæledyr river i det. Har du derfor en meget stor hund som godt kan lide at kradse i dine vægge vil dit tapet selvfølgelig være udsat.

Vi håber du fik en masse inspiration med denne artikel omkring tapet. Billeder er lånt fra Picment.dk som er en af landets førende udbyder af tapet.